Alpe d’HuZes

Iedereen kent het wel: Alpe d’HuZes, de bekende fietstocht op de berg Alpe d’Huez. Deelnemers fietsen (zes keer) de berg op en halen zo geld op voor onderzoek naar kanker. Het geld wat daarvan binnenkomt wordt gegeven aan het KWF kankerbestrijding. Elk jaar wordt het georganiseerd en het is een geliefde en populaire organisatie met een prima imago. Alleen liep dat imago eventjes een deukje op, een deukje van €160.000, -. Een behoorlijk deukje dus…

Oprichter Coen van Veenendaal streek mooi €160.000, – op voor wat hij noemt een ‘vrijwilligersorganisatie’. Iedereen die geld sponsort en/of meefietst doet dit met de beste bedoelingen, namelijk om uiteindelijk te zorgen dat iedereen die vreselijke ziekte kan overleven en daarvoor is het onderzoek en het opgehaalde geld zo van belang. Het imago van Alpe d‘HuZes, het beeld dat mensen hebben van de organisatie, liep schade op door deze actie van Coen, want mensen begonnen namelijk negatief over Alpe d‘HuZes te denken.

AlpedHuZeslogo

Dat Coen van dat enorme bedrag dan maar €160.000, – opstrijkt lijkt, met het totaal opgehaalde bedrag, niet zo ernstig; er blijft meer dan genoeg over voor het KWF. Persoonlijk vind ik dat Coen best recht heeft op een (kleine) vergoeding. Zonder hem zou Nederland geen Alpe d’HuZes kennen, dus heeft Coen zijn best gedaan voor de organisatie en zo ook voor het KWF en Nederland in het algemeen. Wij mogen dus best blij zijn met een meneer als Coen van Veenendaal.

Wat ik wel kan begrijpen is dat de media er zo’n probleem van maakt. Ergens klopt het natuurlijk ook niet om zoveel geld op te strijken terwijl het draait om eerlijkheid en vrijwilligers. Op de site van Alpe d’HuZes staat ook letterlijk: “Geld dat door sponsoren gegeven wordt gaat één op één naar KWF Kankerbestrijding, 100%. De organisatie maakt alleen kosten als deze strikt noodzakelijk zijn. Deze worden dan alleen vanuit de inschrijfkosten betaald.” En juist deze woorden maken de geldactie van Coen een schandaal.

Mijn neef Thijs Kroezen fietst de Alpe d’HuZes ook, alleen dan op een ligfiets. Hij verloor namelijk zijn arm aan de vreselijke gevolgen van botkanker. Over dit ‘schandaal’ vroeg ik dan ook wat hij ervan van vond. Thijs: “Het is een fantastische ervaring. Voor mij is het een manier om iets terug te doen voor de mensen die nu ziek zijn. Ik heb het geluk dat ik het overleefd heb en gun dat iedereen! Deze gebeurtenis verandert mijn mening niet. Het is niet dat er geld gestolen is, maar het is gewoon een beetje knullig gegaan. Coen heeft ontzettend zijn best gedaan voor Alpe d’HuZes en is mede verantwoordelijk voor de 100 miljoen die er al is opgehaald!”

Ik geef Thijs gelijk, we zeuren wel maar als we kijken naar de miljoenen die al zijn opgehaald, mogen we niet klagen. Hoe raar het ook klinkt maar Coen is een goede vent, die –samen met de organisatie- deze imagoschade echt wel weer te boven komt.

Hopelijk blijft Alpe d’HuZes nog jaren bestaan en helpen we samen kanker de wereld uit. Daar gaan we voor!

0 comments
0 likes
Prev post: Now you see meNext post: Banketbakkerij Verhallen

Related posts

Leave a Reply

Recent posts
Popular posts
Subscribe

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn blog, dan ontvang je een e-mail wanneer ik een nieuw bericht heb geschreven.

10 anderen gingen je voor.

Bloglovin’

Follow