De gemeenteraadsverkiezingen

Eens in de vier jaar worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Omdat de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2010 plaats vonden, is het weer tijd voor een nieuwe verkiezing! Op woensdag 19 maart vinden de verkiezingen plaats en kunnen de burgers hun stem uitbrengen.

stempotloodrooood

Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen kan iedereen boven de 18, mits hij of zij niet uitgesloten is van het kiesrecht, een stem uitbrengen. Dit noemen we ook wel het actief kiesrecht. Naast het actief kiesrecht kent Nederland ook het passief kiesrecht. Het passief kiesrecht is het recht dat een burger heeft om zich verkiesbaar te stellen. Om hier aan te voldoen moet diegene minimaal 18 jaar oud zijn en, net zoals bij actief kiesrecht, niet uitgesloten zijn van het kiesrecht.

Als je net 18 bent geworden en je mag voor het eerst stemmen, dan hoef je jezelf niet te registreren. Je registratie gaat namelijk automatisch en dat betekent dat je vanzelf, een aantal weken voor de stemming, een stempas ontvangt waarmee je kunt deelnemen aan de stemming. Dit betekent niet dat je moet stemmen, want het is niet verplicht! Er bestaat geen opkomstplicht in Nederland, wat inhoudt dat je dus niet verplicht hoeft deel te nemen aan de stemming. Wel staat er op je stempas  wanneer en waar jij kunt stemmen.
Een paar dagen voor de stemming krijg je ook de kandidatenlijsten, de adressen en de openingstijden van de plaatsen waar gestemd kan worden.

verkiezingen2014-600x384

En dan is het zover: het stemmen. Hoe gaat het in zijn werk?
Als je bent aangekomen bij een stembureau moet jij jezelf eerst kunnen identificeren en je moet een geldige stempas mee hebben. Daarna krijg je een stembiljet en ga je naar het stemhokje. Vervolgens maak je het witte stipje, dat voor de kandidaat naar keuze staat, rood en lever je jouw stembiljet in de stembus.

Stel dat je niet weet op wie je moet stemmen, kan je ook een blanco stembiljet inleveren. Alleen wordt dan je stem, net zoals bij de niet-stemmers, niet meegerekend met de zetelverdeling. Wel wordt je blanco stem geteld om erachter te komen hoeveel mensen er zijn komen stemmen bij dat stembureau.

stemmen3qj

Als alle stemmen binnen zijn, dan wordt de uitslag berekend. Bij het berekenen van de uitslag wordt als eerste het aantal zetels verdeeld over de politieke partijen en daarna worden de kandidaten aangewezen. Het maakt niet uit op welk nummer je stond op de lijst, het gaat om het aantal voorkeursstemmen en dan kan in principe de onderste kandidaat de bovenste passeren als hij meer voorkeurstemmen heeft. Er is dus van alles mogelijk.

Kom daarom woensdag 19 maart naar de gemeenteverkiezingen en breng je stem uit!

0 comments
0 likes
Prev post: Logo en SloganNext post: De ChristenUnie

Related posts

Leave a Reply

Recent posts
Popular posts
Subscribe

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn blog, dan ontvang je een e-mail wanneer ik een nieuw bericht heb geschreven.

33 anderen gingen je voor.

Bloglovin’

Follow