Speak, but don’t say a word

Hoe zie je dat iemand liegt? Let je dan op de woorden die hij uitspreekt, of kijk je naar zijn houding en zijn gezicht? Non-verbale communicatie geeft in deze situatie de doorslag. Kan ik iemand vertrouwen of niet? We letten niet alleen op iemands uiterlijk maar ook op hoe hij zich gedraagt. Als iemand iets zegt en je niet aankijkt, bloost of lacht dan gaan we er vanuit dat hij niet de waarheid spreekt. Vaak zeggen non-verbale handelingen meer dan woorden.

‘…an elaborate and secret code that is written nowhere, known by none and understood by all.’
– Edward Hall

Van de communicatie is 60-70% via lichaamstaal. Non-verbale communicatie kan verschillende functies vervullen in een gesprek. Het kan de boodschap aanvullen. Bijvoorbeeld als je een bekende ziet lopen en die begroet en dat je naast je ‘hallo’ je hand opsteekt. Maar non-verbale communicatie kan de boodschap ook geheel vervangen. Dan steek je alleen een hand op bij een begroeting in plaats van ‘hallo’ te zeggen. Ook kan de boodschap worden benadrukt. Door deze bekende gelijk om de hals te vliegen laat je blijken dat het echt leuk is om hem tegen te komen.

Per cultuur zitten er ook verschillen in de non-verbale communicatie. Japanners zullen elkaar bij een begroeting geen knuffel of hand geven, maar Japanners buigen naar elkaar. Misschien dat de meerderheid de paar non-verbale trekjes wel kan begrijpen van een andere cultuur. Alleen als iets voor jou heel normaal is, zoals een opgestoken duim als iets goed is, kan dat voor een misverstand zorgen met iemand die uit Iran komt. Daar betekent een opgestoken duim zoiets als wat wij associëren met een middelvinger opsteken!

begroeting buigen

Maar zelfs in Nederland, waar wij onze non-verbale handelingen zoals een begroeting begrijpen, kunnen er misverstanden ontstaan. Denk aan een stoere, motorrijdende spierbal vol tatoeages die misschien een beetje nors kijkt. Zal zijn karakter anders zijn dan een zakenman in pak? Misschien is de stoere gast wel heel aardig en die zakenman niet. Vaak hebben wij mensen een beeld bij een bepaald uiterlijk. Dit is ook een voorbeeld van non-verbale communicatie. Met hun uiterlijk stralen ze iets uit en daar hebben mensen een bepaald gevoel of een gedachte bij over hoe deze persoon overkomt. Naast het uiterlijk geven de lichaamshouding en de lichaamsbewegingen van iemand ook non-verbale informatie. Deze dragers van de non-verbale communicatie geven aan hoe iemand overkomt. Alleen kan je pas echt weten hoe iemand is als je deze persoon kent, want het uiterlijk zegt niet altijd alles…

0 comments
0 likes
Prev post: Miscommunicatie, it happens…Next post: Ik heb mijn eigen mening! Of toch niet?

Related posts

Leave a Reply

Recent posts
Popular posts
Subscribe

Vul je e-mailadres in om je te abonneren op mijn blog, dan ontvang je een e-mail wanneer ik een nieuw bericht heb geschreven.

10 anderen gingen je voor.

Bloglovin’

Follow